Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Z kútnej plachty

18. April 2021

 

Kútnu plachtu nájdete v Múzeu kysuckej dediny

Naši predkovia v minulosti verili rôznym poverám a rituálom. Všetko malo svoj poriadok a dôvod, nebolo tomu inak ani pri privádzaní dieťaťa na svet a pri šestonedelí. Jeden z najsilnejších rituálov bolo umiestnenie matky a čerstvo narodeného dieťaťa na 6 týždňov do kúta za kútnu plachtu. Kútna plachta oddeľovala kút miestnosti, ktorý bol vyhradený pre maminku s bábätkom po dobu šestonedelia. Väčšinou bola vyšívaná, alebo zdobená. Ak nebola, tak sa na ňu pripla červená stužka. V tomto kúte ležala matka oddelená na posteli od zvyšku rodiny a nevenovala sa ničomu inému, len svojmu čerstvo narodenenému dieťatku. Jedlo jej nosili k plachte a starali sa o jej potreby.

Kútnu plachtu nájdete v Múzeu kysuckej dediny


Žena spoza kútnej plachty nesmela vychádzať. Za plachtu chodili len vybraní ľudia. Najskôr len pôrodná baba, neskôr ženy z príbuzenstva, nikdy však muž, ani ostatní súrodenci. Kútna plachta zabezpečovala intimitu a pokoj a chránila ich pred nákazou a zlými silami. Kútna plachta bola zdobená výšivkou, takmer vždy na nej bol symbol kohúta alebo štylizovaného vtáčika, ktorý mal chrániť pred zlými silami či počarovaním a bol vyšivaný vždy v páre a oproti sebe. Rovnako nesmel chýbať tulipán a srdce ako symboly lásky. Kvety, listy a plody znamenali rast a plodnosť.


Kútna plachta z obce Častkov nás inšpirovala pri tvorbe série venovanej všetkym maminkám. Práve na kútnej plachte z Častkova sme našli všetky najčastejšie ochranné symboly, ktoré sa vyšívali na kútnu plachtu, symbol kohúta alebo štylizovaného vtáčika, kvety, kytice a srdce.

Kým sa žena nestane matkou, nevie čo je skutočný strach. Strach o to najcennejšie čo má. Na tento strach vás nikto nikdy nepripraví. Dnes žijeme dobu, kedy by sa udialo čokoľvek, viete sa hneď s kýmkoľvek spojiť, poradiť sa a okamžite sú k dispozícii ľudia, ktorí urobia maximum, aby vám a vašim potomkom pomohli. V minulosti zažívali ženy ten skutočný strach a častokrát aj veľký žiaľ a aj tieto silné emócie ich viedli k tomu, aby sa chránili voči všetkému, čo by mohlo ich dieťatko ohroziť. Som rada, že žijem túto dobu a nebyť všetkých generácií pred nami, ktoré si prešli týmto ukrutným strachom, tak tu ani ja, ani moje dcéry nie sme. Teším sa z každého momentu, kedy môžu moje dievčatá bezstarostne spievať, behať a skákať. Pretože viem, že všetko je tak veľmi krehké a môj strach o ne ma nikdy neopustí. Predstavujem Vám šperky, posiate symbolmi ochrany matky a jej detí. Moje šperky venované všetkým mamám, aby ich chránili pred všetkým zlým, moje šperky Z KÚTNEJ PLACHTY.

Z kútnej plachty

Ako mama som sa rozhodla venovať všetkým maminkám aj jeden darček. Ku každému objednanému šperku “Z kútnej plachty” vám venujeme jedny srdiečkové náušničky zadarmo. Ku každému jednému z tejto série a ak budete mať viac rovnakých darčekov, môžete lásku rozdávať všetkým maminkám aj ne-maminkám z Vášho okolia. Aby každá z nás bola chránená magickou kútnou plachtou.

Keď si objednáte rovnaké srdiečkové náušničky, druhé môžete venovať Vašej maminke a budete takto spolu neustále spojené, rovnaké náušničky Vás budú spájať a chrániť. Od začatia predaja až do nedele 9.5.2021, kedy bude Deň matiek, si budete môcť rozdeliť objednávku tak, aby časť išla Vám a druhá časť (napríklad náušničky ako darček, alebo ktorýkoľvek iný šperk zo série Z KÚTNEJ PLACHTY) prišla Vašej maminke. A Vy ju budete môcť aj na diaľku potešiť a nebudete musieť platiť poštovné navyše. Rovnako si budete môcť zadať, aby balíček pre Vašu maminku prišiel tesne pred Dňom matiek. My na balíček nalepíme nálepku s upozornením, aby si ho maminka otvorila až v nedeľu na Deň matiek.



Oficiálny predaj na našom e-shope sa začne 20.4.2021 od 20:00.
V našich predajniach v OC Eurovea a Avion bude v predaji od stredy 21.4.2021.

P.S. Tip od nás. Stuhu s ochrannými symbolmi z kútnej plachty, ktorou je previazaný náramok a veľké náušnice z kútnej plachty, venujte maminke s malým bábätkom vo Vašom okolí, nech si ňou ozdobí kočík, alebo nosič.