Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

vtáča.

1. February 2019

 


Vtáča mladé, nespútané a zvedavé vylieta do sveta. Sveta, v ktorom sa pred ním otvárajú lúky plné krásnych kvetov a polia posiate nekonečným množstvom zlatých klasov. Je to svet, v ktorom neexistujú hranice, pretože vtáky nepoznajú hraníc. Leťte vtáčatká leťte.

Chcela som byť dobrou partnerkou, chcela som byť výborná v práci. Chcela som byť dokonalou matkou. Tak veľmi veľmi som chcela, že som zabudla na seba. Cítila som sa byť uväznená v dennej rutine. Záväzky a kolobeh života vo mne zničili to hravé dieťa, ktoré si vedelo hodiny len tak kresliť, robiť šperky, behať po lúke a zbierať bylinky, dieťa plné snov a ideálov. Všetko sa točilo okolo druhých a sama sebe som chcela dokázať, že to zvládnem. Kládla som si na seba obrovské nároky a moje vnútro strádalo. Strádalo mňa, strádalo moju vnútornú slobodu. Uväzňovalo ju a každý ďalší deň ju zamuroval hlbšie a hlbšie do môjho vnútra. Niekde hlboko vnútri som sa chcela rozbehnúť a utekať, len tak bez plánu bez zodpovednosti. Chcela som rásť, ale nemohla som, nebol na to čas. Chcela som lietať a spoznávať, ale nemohla som, pretože všetko stálo a padalo na mne. Čakala som na zmenu, že príde niekde sama od seba, lebo som nemala odvahu všetko zmeniť, vyčítala som si sebeckosť, že na ňu nemám právo. Vyčítala si myšlienky, ktoré mi denne chodili hlavou. Kolekcia #vtáča pre mňa symbolizuje práve tento vnútorný boj o slobodu, ktorým prejde každá jedna z nás. Tento boj však musíme vyhrať. Na našej slobode rastie a padá všetko, čo sa deje okolo nás, je našou povinnosťou túto slobodu chrániť. Vtáčik lieta slobodne a cíti vône tohto krásneho sveta. Cíti vietor v tvári. Vníma nekonečný priestor, ktorý sa pred ním otvára. Buďme vtáčikom. Ja som sa ním konečne stala.

Symbol vtáčika je najčastejšie zobrazovaný zvierací motív v ľudových výrobkoch, odjakživa ľudí fascinoval pre svoje vlastnosti, ktoré človeku pripadali výnimočné a nadprirodzené. Pomocou svojich krídel sa dokáže rýchlo odpútať od zeme, vzlietnuť k nebeským výškam, k slnku, slobodne sa vznášať nad zemou. Tradovalo sa, že je poslom medzi nebom a zemou. Vzor vtáka sa používal najmä pri obradoch, alebo pri ľúbostných predmetoch. Z rastlín malo zvláštny význam obilie, ktoré bolo aj základom stravy Slovanov. Steblá s dvomi alebo viacerými klasmi sa odkladali do budúcej sejby a mali byť zárukou dobrej úrody. Starí Slovania liečili pomocou liečivých rastlín, preto najčastejšie vyšívané vzory sú práve kvety.

Inšpiráciu na kolekciu vtáča. sme tentokrát hľadali v nádherných nástenných maľbách vajnorského ornamentu, kde ústrednými motívmi boli vtáky, obilie a kvety.

Hľadanie formy vtáčika.

Skice náramkov s vtáčikmi, kvetmi a obilím.


Herbár #vtáča


Vtáčatá...


Kolekcia šperkov #vtáča.

Zlato-smaragdová

Strieborno-čierno-biela

Materiál: Pozlátená a poródiovaná mosadz, český krištáľ.

Šperky z kolekcie si môžete objednať tu: petratoth.sk/e-shop