Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Kráľovsky modrá majolika

28. October 2020

 

Vždy, keď si chodím robiť svoj vlastný výskum krojov, neinšpirujú ma len výšivky, inšpiruje ma prostredie v ktorom kroje vznikali, nádherná príroda, architektúra, ľudia a ich príbehy. Mám to štastie, že ma milí a ochotní ľudia pozvú do svojich domovov a rozprávajú, ako našli svoju lásku k folklóru. A takmer vždy majú tieto domovy niečo spoločné. Tým spoločným menovateľom je naša modranská majolika. Nenájdete dom, kde by ste nenašli džbán, či tanier s krásnym modrým, či farebným vzorom a táto keramika je už tak bežná, že si ju takmer nikto nevšíma. Teda okrem mňa. Keď som modranský tanierik, hrdo vystavený na špeciálnej poličke, alebo pripevnený na stene uvidela už v piatom dome v poradí, povedala som si, že to musí byť znamenie. Prečo neurobiť niečo, čo podporí tak hlbokú tradíciu, akou je modranská keramika. Práve táto keramika je jedno z našich najcennejších dedičstiev a v priebehu rokov si prešla viacerými turbulentnými časmi. Ja verím, že moja Majolika pomôže ľuďom pripomenúť, že náš folklór nemusí byť len na krojoch a folklórnych festivaloch, ale môže byť bezprostrednou súčasťou našich bežných dní, či už vo forme šperkov alebo kabelky, ktorú som vytvorila, alebo prostredníctvom keramiky, ktorej história siaha až do 14teho storočia. Je až neuveriteľné, že nejaký produkt vydržal a prežil všetky náročné časy až dodnes a aj dnes si môžete bez problémov keramiku v Modre zakúpiť, alebo objednať cez ich e-shop. Aby sme najmä v tejto ťažkej dobe podporili zachovanie najväčších a najstarších remeselných dielní na Slovensku, rozhodli sme sa venovať výťažok z každého predaného produktu s témou modranskej majoliky občianskemu združeniu OZ Slovenská ľudová majolika.

Keď som študovala taniere s majolikou, okamžite ma napadlo vyrobiť novú verziu kabelky. Čo tak vytvoriť kruhovú kabelku s výšivkou, aby pripomínala maľovaný tanierik? Tentokrát som sa rozhodla pre dostupnejší materiál, pretože som chcela, aby kabelka mohla byť nosená na bežné dni do práce, do mesta, či v mojom prípade s deťmi na ihrisko.



Nastal čas urobiť moju verziu tradičných filigránových šperkov, ale v podaní majolikovej ornamentiky. Naše tradičné ľudové šperky sa robili poväčšine ako ozdoby na kroje, väčšinou spony, alebo gombíky. Vyrábali ich majstri remeselníci s úžasnou filigránskou precíznosťou. A to doslova, mnohé šperky boli totižto filigrány. Táto technika je veľmi stará a pôvodná a ja som chcela vytvoriť šperk práve s odkazom na toto staré remeslo. Vytvorila som svoje prvé filigránske Majolika náušnice.

Aby som nezabudla na odkaz modranských keramikárov, rozhodla som sa prvýkrát použiť keramiku v tvare srdca do svojich šperkov a vytvorila som kruhové náušnice a náramok v kombinácii so zlatým kovom.

Predstavujem vám kráľovsky modrú majoliku



Oficiálny predaj začne na našom e-shope vo štvrtok 29.10.2020 o 18:00 hod, v našich predajniach po uvoľnení opatrení.
Ako darček od nás, ktorý veríme, že Vás poteší, dostanete ku každému produktu s témou majoliky rúško s potlačou zadarmo.