Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Slovenská epopej

22. December 2015

 

Pestrofarebná kolekcia je oslavou jari, v ktorej dominujú štylizované tulipány a farebné spevavé vtáky. Téma symbolického zobrazenia vtáčika, ktorý „vyletel zo zlatej klietky“ evokuje pocit slobody a šťastia. Kontrast, symetria a vznešené proporcie charakterizujú ozvenu duše a srdca našich otcov a matiek stvárnenú v ornamente. Len veľmi ťažko sa dá opísať slovami táto jedinečná kolekcia šperkov v ktorej sa skrýva mystika našich predkov v súlade s prírodou, tak teda príjemné cítenie.

Pri navrhovaní novej kolekcie „Slovenská epopej 2“ som premýšlala, ako by som ju mohla odlíšiť od tej prvej. Mala som túžbu vniesť do témy viac harmónie, farebnosti, nežnosti, ale aj symboliku a viac ručnej práce aby sa v šperku odrazili „odtlačky“ mojich prstov. Siahla som teda opäť do histórie slovenského ľudového ornamentu.

Pri pohľade na zložité ornamentálne prevedenie výšiviek na dečkách mi s blížiacimi sa Vianočnými sviatkami evokovalo spojenie so snehovou vločkou. Rovnako kytice jarných kvetov ma privádzali doslova do sveta rozprávok, keď som každý jeden kúsok šperku prácne vymaľovala miniatúrnym štetcom šperkárskym emajlom.

Téma symbolického zobrazenia vtáčika, ktorý „vyletel zo zlatej klietky“ vo mne evokuje pocit slobody a šťastia.

Verím, že nosením tejto kolekcie prežijete podobné zážitky ako ja pri ich vytváraní a zrode.