Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Rozhovor ku kolekcii Mileva

12. February 2016

 

Známa slovenská dizajnérka šperkov Petra Toth predstavila svoju novú kolekciu s názvom Mileva, pri príležitosti jej uvedenia v nádherných priestoroch Luxury Hall v Bratislave sme jej položili pár otázok. 

Petra, tvoja tvorba je vo všeobecnosti charakteristická inšpiráciou slovenským ľudovým umením, tradičnou ornamentikou s používaním slovanských symbolov. Avšak tvoja moderná interpretácia  šperkov v kolekcii Mileva v ktorej dominuje symbol srdca nepôsobí vôbec „starecky“, práve naopak je veľmi svieža plná lásky a nehy, môžeš nám k jej vzniku a k jej názvu niečo povedať?

1-1 Áno skutočne, táto kolekcia je mojou „srdcovou záležitosťou“. Prakticky celý proces navrhovania tejto kolekcie až po výrobu
trval počas celých deviatich mesiacov môjho tehotenstva až po pôrod. Prežívala som ten čas v absolútnej harmónii s očakávaním toho najkrajšieho dňa, aký môže žena zažiť, narodenie svojho dieťaťa. Preto táto kolekcia s názvom Mileva, nesie meno po mojej dcére. Mileva je staroslovanského pôvodu a znamená milovaná-milujúca.

Na prvý pohľad je kolekcia značne odlišná od tvojich predošlých kolekcií, ktoré boli taktiež v duchu tradícií. Z akých materiálov sú šperky vyrobené a kde si hľadala inšpiráciu?

Kolekcia Mileva je odlišná z viacerých dôvodov. Po vizuálnej stránke som po prvý krát použila povrchovú úpravu šperkov galvanického pokovenia vo farbe ružového zlata a súčasne som kombinovala matné povrchy s leskom. Starý slovania síce používali na výrobu šperkov striebro, avšak mojim zámerom nie je tvorba šperkov v prvoplánovej rustikálnej forme, ale naopak aby niesli v sebe ducha modernej doby a boli súčasne fashion. Technologicky sú šperky vyrobené zložitým procesom odlievania metódou „strateného vosku“ zo zliatiny mosadze a následne ručne osádzané červeným českým kryštálom. Čo sa týka zdroja inšpirácie k tejto kolekcii, tak to má v skutočnosti zaujímavý príbeh. 1-2 V ateliéri mám množstvo fotiek pôvodných ľudových krojov, stúh, výšiviek ktoré pre mňa slúžia ako zdroj inšpirácie. V prvých mesiacoch tehotenstva som mala rozpracovaných  niekoľko návrhov s motívom srdca, ale v tom čase som ešte nemala konkrétnu predstavu, v akom duchu sa bude celá kolekcia niesť. Nikdy nezabudnem na ten deň, ako som sedela v ateliéri a práve v momente, keď som držala v ruke fotku s tradičnou výšivkou z Čataja som pocítila prvé pohyby môjho dieťaťa v brušku. Ten moment bol tak neuveriteľne dojímavý a symbolický, že som nemohla siahnuť po inom „zdroji“.

Tvoja tvorba je plná symboliky a kampaň s ktorou prichádzaš k tejto kolekcii je neprehliadnuteľná. Na sociálnych sieťach si ňou rozvírila veľmi zaujímavú debatu, ktorá sa niesla v samých pozitívnych superlatívoch. Čo bolo tvojím zámerom predstaviť ako ústredný motív kampane veľmi emotívne pôsobiacu babičku?

00000298Kampaň je vlastne odrazom duchovného posolstva celej kolekcie Mileva, v ktorej ide o súlad a udržanie skutočných hodnôt rodiny. V kampani obrazne vyjadrenej prostredníctvom dvoch zdanlivo nezlučiteľných postáv, vidíme stret generácií. Na jednej strane postava starej babičky, v ktorej očiach vidno celý prežitý život so všetkými skúsenosťami, výhrami a prehrami, s celým tým životným smútkom, ale aj šťastím a na strane druhej postava „jej vnučky“ nádhernej mladej ženy, ktorú ten celý život ešte len čaká. Ide o posolstvo odovzdania, nielen tradícií, ale aj spleti životných skúseností, ktoré symbolizuje tradičná výšivka.

Vrátme sa ešte ku konkrétnej ornamentike a symbolike šperkov v kolekcii Mileva, čo vlastne tieto symboly znamenajú?

Všeobecne známy a hlavný motív srdca zrejme nie je potrebné zvlášť vysvetľovať, snáď len pár slov k červenej farbe, ktorú som použila v šperkoch vo forme českých kryštálov. Červená je farbou „ľúbosti“ – toto slovo prastarého pôvodu vyjadruje vyššiu úroveň lásky, je to farba krásy, ktorá chráni pred všetkým zlým. Klasický symbol štvorlístka prináša šťastie a lásku, jeho štyri listy v tvare malých srdiečok symbolizujú štyri živly – oheň, voda, zem, vzduch. V stredoveku sa umiestňoval za dvere, na dvere, okná, posteľ a to na ochranu domova, šťastia a zdravia. Jedným z najzaujímavejších symbolov v kolekcii Mileva je špirála, rafinovane zakomponovaná do tvaru srdca. Špirála zrodu života symbolizuje putovanie duše. A v neposlednom rade tu máme jeden z najsilnejších symbolov „Perúnov kvet“ nazývaný taktiež Perúnov kríž, Perúnova hviezda, alebo ružica… je symbolom rodiny.
Nosením tohto symbolu je človek obdarený schopnosťou porozumenia a prezretia vecí dovtedy skrytých. Je to pre nás symbol vyššieho poznania, nájdenia samého seba, zasvätenia a premeny v nového človeka.

17-NAH-ZZ-MLV09-NAU-CZ-MLV

Naozaj veľmi zaujímavé a inšpiratívne, aké druhy šperkov sa v tejto kolekcii nachádzajú?

Z môjho pohľadu zatiaľ najucelenejšia kolekcia, akú som doposiaľ vytvorila obsahuje 11 kusov sólo šperkov, ktoré sa dajú navzájom úžasne skombinovať do zaujímavých setov. V kolekcii sa nachádzajú 5 druhov náušníc v rôznych veľkostiach, 5 druhov náhrdelníkov, z ktorých jeden je dokonca variabilný v troch rôznych formách. Tento náhrdelník pozostáva vlastne z troch kratších sólo náhrdelníkov s príveskami, ktoré si môžete ľubovoľne upraviť podľa vlastných predstáv. Kolekciu uzatvára náramok plný symbolov pospájaný retiazkami.

V dnešnej dobe v ktorej dominujú sociálne siete a internet sa postupom času z tvojej osobnosti stal na Slovensku istý sociálny fenomén, tvoj životný príbeh inšpiruje množstvo ľudí a počet obdivovateľov tvojich šperkov rapídne narastá, ako vnímaš tento fakt?

LIGHT RUBYHm, priznám sa že takúto otázku mi ešte nikto nepoložil, ale áno niečo sa za posledné roky v tomto smere udialo. Skoro denne dostávam nádherné správy a e-maily a dokonca aj vlastnoručne napísané listy, čo je v dnešnej dobe neuveriteľné,  ako môj príbeh „malého dievčatka, ktorej sa splnil sen stať sa šperkárkou“ ľudí inšpiruje.  Čím ďalej tým viac ľudí sa zaujíma nie len o moju tvorbu, ale aj o môj životný štýl a moje predstavy o živote, ktoré im dávajú silu ísť ďalej a nevzdávať sa. Viete v prvom rade je to z môjho pohľadu veľká zodpovednosť, byť pre ľudí príkladom a snažiť sa svojou vlastnou osobnosťou a tvorbou načrtnúť smer na čom vlastne v živote v skutočnosti záleží. Je to poslanie. A tento fakt bol aj jedným z dôvodov, aby som predstavila v rámci kolekcie Mileva aj svoje vlastné parfémy, ktoré charakterizujú môj pohľad na život aj inými zmyslami ako len zrakom. Ich intenzita vôní je okúzľujúca, doslova priťahujú pozornosť. Vo vášnivej a neskutočne vzrušujúcej „Light Ruby“ prevládajú tóny jazmínu, vanilky, cédru v rafinovanej kombinácii s ihličím, zázvoru a koňaku, ktoré doslova odrážajú môj slovenský temperament. Kým na druhej strane milovaná „Rose Gold“ prináša výnimočnú sviežosť a nevinnosť, v ktorej dominujú nežné tóny ruží, orgovánu, konvaliniek, či levandule. Skrátka šperky a parfémy z kolekcie Mileva sa hodia každej žene, ktorá v sebe cíti moc zmeniť svoj vlastný osud, tak ako aj ja.

Wow Petra, ďakujeme za tento nádherný a inšpiratívny rozhovor, sme naplnený informáciami a hlavne emóciami, ktoré v nás budú ešte dlho rezonovať.