Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Kvety Telgártu

4. August 2019

 

Kvety Telgártu sú pre mňa vyústením môjho dlhoročného štúdia ľudových zvykov, symbolov a ornamentiky. Telgárt je dedinka uprostred Slovenska, uprostred 3 národných parkov v absolútnom srdci čistej nepoškvrnenej prírody. Je to jedna z najchladnejších oblastí na Slovensku a napriek tomu, že život na Horehroní bol nesmierne náročný, kroje boli výnimočne bohato vyšívané. Zároveň ma absolútne fascinoval kontrast výšivky kvetov na čiernom brokáte. Prečo práve kvety v temnote? To bola otázka, ktorú som mala pri tvorbe stále v hlave.

Tak prečo kvety v temnote?

Neviem :) dnes, keď chodíte k babičkám a pýtate sa ich, prečo bolo vyšívane toto, takto a tamto a tak ďalej, žiaľ vám nevedia odpovedať. Pýtala som sa aké kvety boli vyšívané na zásterkách a nikto to už nevie, častokrát si každá žena svoju vlastnú zásterku štylizovala. Jedno je ale stopercentné, každý kroj bol absolútny unikát najmä vyšitými kvetmi. Výnimočné pre túto oblasť je aj to, že kvety boli vyšívané tieňovaním, čo nie je vôbec jednoduché urobiť výšivkou. Preto sme sa aj my snažili dať čo najviac tieňovania do kolekcie šperkov. Kvety aj listy sú tieňované kryštáľom a šperkárskym emajlom. Kolekcia Kvety Telgártu je doteraz technologicky najzložitejšia kolekcia akú sme kedy vytvorili.

Aký príbeh sa skrýva v kolekcii Kvety Telgártu?

Ako každá kolekcia aj v táto odráža moje súčasné vnútorné nastavenie. Kvety Telgártu sme pre mňa my všetky ŽENY. Každá z nás chce byť krásna, chce byť dobrou ženou, matkou... ale každá z nás si v sebe nesie aj veľký kus smútku. Smútku z predošlých sklamaní, z nenaplnených očakávaní alebo rodinných tragédií. Preto sa mi nesmierne páči myšlienka, že tie najkrajšie kvety rastú v tých najtemnejších kútoch našej smutnej duše. Ako krásne ružové, fialové a červené kvety na hlbokom a temnom čiernom brokáte. Kvetmi Telgártu hľadám ženy, ktoré sú v tom so mnou. Ktoré rovnako prežívajú radosti aj strachy, aj obavy. Ktorých život aj svet nie je umelo dokonalý. Tie ženy, ktoré sa vzájomne podržia a pochopia.
My sme Kvety Telgártu, ktoré vykvitnú aj na čierno čiernom brokáte.

Kto je tvárou kampane?

Tvárou kolekcie sa stali dve mladé sestry, ktorých rodiny pochádzajú priamo z Telgártu. Keď som bola minulý rok u babičky, ktorá má doma ohromnú zbierku krojov, boli vtedy u nej na prázdninách vnučky, boli prirodzene krásne, slušné a skromné. Obe sú tak ako ich rodiny a generácie pred nimi odmalička folkloristky. Neviem si predstaviť nikoho vhodnejšieho na nafotenie kolekcie ako ich dve. Čisté krásne a s folklórom v srdci. V ich rukách je to, či náš folklór a tradície prežijú a ja do nich dávam všetky svoje nádeje.
Laura aj Vanessa vyrástli a vykvitli v Telgárte. Verím, že na svoje korene nikdy nezabudnú.


Kolekcia šperkov Kvety Telgártu

Materiál: Pozlátená mosadz ružovým zlatom, český krištáľ, šperkársky emajl.

Šperky z kolekcie Kvety Telgártu si môžete objednať od 18.8.2019 od 10:00 hod cez náš eshop, alebo zakúpiť v našej predajni v nákupnom centre Eurovea v Bratislave.

Otváracie hodiny: Pondelok - Nedeľa od 10:00 do 21:00 hod.