Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Z vernárskej lúky

8. August 2021

 

Predstavujeme vám najnovšiu sériu šperkov “Z vernárskej lúky" - šperky inšpirované chránenými lúčnymi kvetmi, ktoré rastú na lúkach národného parku vo Vernári. Aj tieto kvety sa stali inšpiráciou pre bohato zdobený kroj z Vernára. My sme sa zamerali na čepiec, ktorý bol vyzdobený štylizovanými vernárskymi kvetmi. Čepiec je posiaty striebornými ozdobami, akoby rannou rosou, ktorá sa ako krištáľ leskne na lúčnych kvetoch po celé leto.



Vernisáž


Fialové, ružové a magentové šperky posiate ľadovým krištáľom, sme prvýkrát odprezentovali v krásnej prírode, priamo vo Vernári. Na vernisáž mohol prísť ktokoľvek a ja som vďačná za prekvapenie, ktoré pre mňa vernárske žienky prichystali a mohla som si obliecť vernársky kroj.

Kosenie vernárskej lúky




Na druhý deň sme sa zúčastnili úžasnej akcie. Kosenie kopaneckých lúk vo Vernári. Je to tradičné ručné kosenie lúk, kedy je jediný krát počas roka dovolené pokosiť chránené lúky. Kopanecké lúky sú unikát, ktorý sa môže popýšiť svetovým rekordom. Na ploche 0,5m x 0,5m tu rastie 52 druhov vyšších rastlín. Nikde na svete ich na tak malej ploche nerastie viac. Tieto lúky sú harmonickým príkladom symbiózy človeka s prírodou. Vznikli ťažkou a poctivou ručnou prácou a ak ich chceme zachovať pre budúce generácie, musíme sa snažiť túto vzácnosť zachovať. Najprirodzenejší spôsob, ako to urobiť, je taký, akým tieto lúky vznikli a zachovali sa – ručným kosením a ručným hrabaním. Vďaka tomuto unikátnemu projektu a tradícii sa nám podarilo odniesť si poklady, ktoré za normálnych okolností nie je možné z národného parku priniesť. Čisté, nádherné a voňavé kvety, skosené kosami, sme priniesli do Bratislavy, aby sme aj Bratislavu mohli prevoňať čistou prírodou. Kvety z vernárskej lúky.

O kopaneckých lúkach sa viac dočítate tu

Vernárske kvety na ceste do Bratislavy

Kvety sme opatrne zabezpečili, naložili a ponáhľali sa do Bratislavy do Ateliéru Papaver, kde nám z týchto nádherných kvetov z vernárskej lúky vyrobili kytičky.

Výroba kytičiek

Kvety z vernárskej lúky sme odovzdali v Ateliéri Papaver a na druhý deň z nich pripravili kytičky, ktoré sme zobrali do našich predajní.

Predaj v obchodoch a rozdávanie lúčnych kvetov

Kytičky s kvetmi z vernárskej lúky som osobne darovala klientkám, ktoré si prišli kúpiť šperky z novej série šperkov “ Z vernárskej lúky”.

Ďakujem starostovi obce Vernár Vladimírovi Ondrušovi za pomoc s vernisážou, riaditeľovi Správy NP Slovenský raj Tomášovi Dražilovi a botaničke Števke Bryndzovej za sprievod počas kosenia kopaneckých lúk. Hotelu Studničky za poskytnutie priestoru na vernisáž. Folklórnemu súboru z Vernára za nádherný spev. A všetkým Vernárčanom za prijatie a ich srdečnosť.





Predstavujem vám šperky Z vernárskej lúky





Oficiálny predaj šperkov “Z vernárskej lúky” bude 8. augusta 2021 od 10:00 v predajniach v Bratislave a 9. augusta o 9:00 na našom eshope.