Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

LUBINA

11. June 2020

 


Skryté je výnimočné, alebo krása vždy býva trochu smutná.

Je to zrnko, čím sa všetko začína. Zrnko veľké ako prvotná myšlienka. To, ako vznikajú perly, je najfascinujúcejší príbeh zo všetkých. Zrnko je narušiteľ, zrnka sa lastúra nikdy nezbaví, ona ho prijme a stane sa jej súčasťou. Premení ho na niečo dokonalé. Na perlu. Ale netrvá to jeden deň, trvá to nekonečne veľa času. Pomaličky pokrýva zrnko nádhernou perleťou. Bez výhľadu konca sa o zrnko stará a opatruje ho. Až nakoniec s perlou žije v dokonalej symbióze. Príroda nás učí ako narábať s negatívnymi udalosťami v živote. Koniec koncov, to negatívne nás vždy posúva ďalej, ako to pozitívne. Perly sú symbolom sily prírody, sily, ktorá všetko zlé premení na niečo nádherné. Kolekciu šperkov LUBINA som tvorila počas toho, kedy sme my, ľudstvo, ktoré si myslelo, že môže čokoľvek, prechádzalo jednou z najťažších novodobých skúšok. Toto je najrýchlejšia kolekcia, akú som kedy vytvorila a zároveň prvá a jediná len limitovaná. Vzhľadom na krátky čas a obmedzené podmienky v dielni je šperkov len limitovaný počet a už nikdy ich nebudeme dorábať. Chcem, aby bola mementom znovuzrodenia tejto spoločnosti a zostala ako nostalgická fotka ukotvená v čase. V jednom jedinom momente katarzie ľudstva. A je to moja posledná kolekcia. Za tie roky čo tvorím, som mala niekoľko momentov, kedy som v sebe nevedela nájsť silu pokračovať. Očakávania, tlak a to tempo, ktoré som na seba vyvíjala, boli neúnosné. Netvorila som dlho jednu krásnu perlu. Chcela som od seba tvoriť v jednom momente celé perlové náhrdelníky za čo najkratší čas a to sa nedá do nekonečna. To tempo sa muselo zastaviť, ale sama som toho nebola schopná. A teraz, konečne po rokoch, som mohla na chvíľu postáť, nadýchnuť sa a ďakujem za to.


Inšpirácia

Inšpiráciou pre kolekciu LUBINA sa mi stali rukávce z lubinského kroja. Na prvý pohľad ma zaujal kruhový tvar a farebná rôznorodosť. Mala som chuť spraviť kolekciu nie s až tak konkrétnym vzorom ako v predošlých kolekciách. Potrebovala som dostať viac slobody a jemnosti do kolekcie, ktorú som dokončila počas domácej izolácie. Farebná rôznorodosť výšiviek na krojoch nebola náhodná, nevesty mali rukávce a kroj ladený do zelených farieb a vdovy nosili aj výšivky aj kroj, v čiernych farbách. Mladé dievčence mali rukávce vyšívané dokonca pestrofarebne. Preto som sa aj ja rozhodla, že kolekcia šperkov bude pestrofarebná, ja som však siahla po nežných pastelových farbách.



Návšteva Lubiny

Na moju prvú návštevu Lubiny som si obliekla časť kroja a to rukávce, ktoré som zladila s riflovou sukňou. Pretože nie je mojím cieľom chodiť v archaickom kroji, ale posúvať náš folklór do súčasnosti a aj takýmto jednoduchým spôsobom sa to dá. Obec Lubina som navštívila prvý a určite nie poslednýkrát. Leží uprostred krásnej šťavnatej prírody, neďaleko za dedinou je nádherný amfiteáter a teším sa, kedy budem môcť zobrať moje dievčatá na folklórnu slávnosť do Lubiny.

Tváre kolekcie

Tentokrát sme sa rozhodli vytvoriť netradičnú kampaň. Vzhľadom na domácu izoláciu sme šperky poslali šiestim ženám, ktoré mali za úlohu nafotiť selfie s našimi šperkami z kolekcie #LUBINA, pretože naše šperky nie sú určené pre nereálne “dokonalé” modelky, sú určené pre nás, normálne ženy z mäsa a kostí. Náušnice, náhrdelník a náramok odprezentovala prvá z našich tvári domácej selfie kampane, Laura

Kolekcia šperkov „LUBINA“



Kolekcia #LUBINA bude v predaji od 17.06.2020
na našom e-shope a v našich predajniach