Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Čičmanskí kohútkovia

3. October 2021

 

Našou filozofiou je znovu priniesť nádych folklóru do každodenných dní a poďakovať sa našim predkom a všetkým, ktorí dodnes opatrovali naše kultúrne dedičstvo. Chceme, aby sa na naše korene nikdy nezabudlo, a aby aj po nás zostalo dedičstvo pre ďalšie generácie. Obec Čičmany je jedna z našich najkrajších a najsignifikantnejších slovenských dediniek. Vzor z chalúpok snáď pozná každý. Je to najčastejšie používaný (zneužívaný) ľudový ornament, ktorý môžete nájsť skoro všade. Málokto ale vie, že samotné Čičmany z tejto popularity nielenže neťažia, ale naopak ňou trpia. Nikto z tých, ktorí doteraz použili typický vzor z obce Čicmany, či už na olympijské dresy, na poťahy vo vlakoch, na metrážnom textile a na mnohých iných predmetoch doposiaľ Čičmancom na oplátku nič nedal. Ani len poďakovanie, ani sponzorský dar na zachovanie chalúpok a údržbu dedinky. Nikto nikdy nič. Turisti sa chodia fotiť a v Čičmanoch po nich zostane len odpad, ktorý musia miestni upratovať.


Čičmany zostali vo vákuu, nemajú žiadnu pomoc zo strany štátu, starostka kontaktovala všetky inštitúcie aj premiéra ale nikto jej neodpovedal, tvária sa, že ju nevidia. Ako obec takmer prežívajú, pretože majú len pár oficiálnych obyvateľov, na základe ktorých dostávajú finančný prídel na chod obce. Civilisti “umelci, grafici, dizajnéri, reklamky” ich vzor len vykradnú a tým to končí, nikto im nevráti nič späť a týchto ľudí za roky rokúce nebolo málo. Boli ich skutočne tisíce.

Od minulého leta som premýšľala ako pomôcť Čičmancom. Bola som tam v rámci svojej Tour de kroje a nemala som v pláne urobiť čokoľvek inšpirované týmto vzorom. Nie preto, že by nebol inšpiratívny. Práve naopak, vzor je až fascinujúco a mysticky inšpiratívny. Ale nechcela som byť jedna z tých tisícok "vykrádačov”. Lenže osud mi do cesty prihral starostku a tá ma zasvätila do stavu, v ktorom táto nádherná dedinka je. Je už zúfalá a prosila ma o radu, či ma niečo nenapadne. A tak som premýšľala. Jediné, čo viem, je tvoriť a myslím, že najlepší spôsob ako poukázať na to, že by sme nemali len brať, ale mali by sme najmä dávať, je niečo vytvoriť. Len tak pre nich. Preto som sa rozhodla, že prvýkrát vytvorím šperky venované pre konkrétnu dedinku. Po odrátaní nákladov, peniažky z každého predaného šperku venujeme dedinke Čičmany. Aby aj naše deti a ich deti a deti všetkých detí, mohli obdivovať túto nádhernú dedinku. Rovnako budete môcť prispieť ľubovoľnou sumou cez náš eshop a všetko poputuje priamo na chod obce Čičmany.

Preto ak vám záleží na Čičmanoch tak ako nám, kúpou šperku zo série Čičmanskí kohútkovia podporíte to, aby sme sa aj naďalej na celom svete mohli chváliť touto unikátne nádhernou rozprávkovou dedinkou. Sú situácie, kedy nemôžeme čakať, že pomôžu autority. Sú situácie, kedy si musíme vyhrnúť rukávy a prebrať na seba plnú zodpovednosť. Ak moja cesta mala viesť k tomuto momentu, tak nebola zbytočná a som si naozaj istá, že sa všetci spojíme a spolu dokážeme niečo veľké.

Čičmanskí kohútkovia (názov schválne v nárečí), prikikiríkajte Čičmanom dobrých ľudí. Buďme súčasťou histórie pre našich potomkov, histórie, ktorú dnes nie len žijeme, ale aj tvoríme. A práve odpútanie sa od histórie a vystúpenie z jej tieňa ma inšpirovalo pri tvorbe šperkov. Zachovala som pôvodnú žltú farebnosť kroja, ktorý nosili čičmanské ženy, použila som pôvodné symboly a zamerala sa na najzaujímavejší vzor a to čičmanského kohúta. Vždy, keď som sa pozrela na tohto geometrického vtáčika, prišiel mi ako uväznený v nekonečnom väzení ostrých línií. Potrebovala som tohto zlatého kohútika vyslobodiť. Vrátiť mu jeho pôvodný tvar, vrátiť mu jeho reálnu podobu, aby mohol lietať a kikiríkať. Pretože práve kohút a jeho kikiríkanie malo svoj mystický význam, mal chrániť nositeľku pred prekliatím a zlými silami. Nechala som mu ale geometrický chvost ako memento našich koreňov, ktoré ho budú navždy držať pri zemi, aby nevzlietol až príliš do neba. Čičmanskí kohútkovia sú najzložitejšie šperky, aké sme kedy vytvorili. Aby som zachovala geometrickosť chvostu, museli sme vyrobiť formy na na mieru vyrobené kamene so špeciálnym skosením tak, aby nám vedeli vyzdobiť chvosty verne podľa geometrickej predlohy. Aby ste v šperkoch našli Čičmany nie z minulosti, ale Čičmany súčasnosti. Je to môj odkaz, aby vzor nezostal uväznený v dedinke bez budúcnosti, ale aby Čičmany ožili v súčasnosti a to môžu len vďaka vašej pomoci.



Predstavujem vám šperky Čičmanskí kohútkovia





Oficiálny predaj šperkov “Čičmanskí kohútkovia” bude 4. októbra 2021 od 9:00 na našom eshope a v našich predaniach v OC Eurovea a Avion v Bratislave.