Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Príbeh kabelky Mileva

30. September 2017

 

Príbeh kabelky Mileva sa začal ešte oveľa skôr, než som vedela, aká bude jej finálna podoba. Stále som hľadala niečo, čo by dokonalo spĺňalo moju predstavu o modernej kabelke, ktorá zároveň dýcha folklórom. Dlho som nič podobné nenachádzala a tak mi skrsla v hlave myšlienka vytvoriť vlastnú kabelku, s ktorou budem hrdo kráčať po uliciach Slovenska a aj celého sveta.

 

 

Cesta od dizajnovania šperkov ku navrhnutiu kabelky či iných módnych doplnkov nie je dlhá. Celý život mám k móde blízko, neustále sledujem módne trendy a prácu svetových dizajnérov. Skúmam strihy, látky, farby a detaily, ktoré celému dielu dodávajú punc dokonalosti. Viem, že ma verejnosť dlhé roky vnímala len ako šperkárku a vykročiť z tejto škatuľky chcelo nabrať trochu odvahy. Tematiku ľudových ornamentov som začala skúmať pred viac ako siedmymi rokmi. Vtedy som začala študovať knihy o slovenských krojoch a výšivkách, zbierala som fotky, kresby, navštevovala miesta, kde som sa s ornamentom mohla dostať do kontaktu. Postupne som si začala rozkresľovať svoje vlastné nápady, ako vzory aplikovať na šperky. Počas siedmych rokov som sa však dostala do fázy, kedy mi šperky už nestačili na vyjadrenie mojej fascinovanosti slovenským folklórom. A ako prvá na rad prišla kabelka.

 

 

Po pol roku dizajnovania nastal konečne deň, kedy som prvýkrát mohla vyjsť na ulicu s kabelkou, ktorá splnila všetky moje predstavy. Chcela som vytvoriť kabelku, ktorá nesie atmosféru jarmokov a spojí remeslá, ako je brašnárstvo, medovnikárstvo, tradičná výroba drevených hračiek a ľudovú výšivku. Výrobu kabelky som zverila do rúk tým absolútne najlepším v našej krajine. Práca na kabelke je poctivá a trvá dlhé hodiny. To by potvrdil aj náš výrobca kabelkár, ktorý vie vyrobiť maximálne 5 kusov kabelky Mileva za týždeň. A tak to má byť. Nechcela som pásovú výrobu a práve to, že s kabelkou pri výrobe niekto trávi aj zopár dní ma na nej fascinuje najviac. Ak by ste sa ma pýtali na moju srdcovku, je ňou práve moja prvá kabelka, možno symbolicky v tvare srdca. Teším sa, ako jej príbeh bude pokračovať.

 

_MG_0202

_MG_0194

_MG_0183

_MG_0176

_MG_0133

_MG_0048

_MG_0096

_MG_0222

_MG_0230

_MG_0241

_MG_0260

_MG_0256