Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

PARFÉM – moja symfónia vôní

6. May 2016

 

Tak ako šperky, aj parfém podčiarkuje jedinečnosť osobnosti každej ženy. Zahaľuje ju rúškom tajomstva a je pevnou súčasťou kabeliek každej z nás. Vždy som chcela vytvoriť parfém, ale za celú dobu som nenašla ten správny dôvod. Počas môjho tehotenstva, vždy, keď sa ma ľudia pýtali, kedy sa Milevka narodí, som odpovedala: „ keď vykvitnú orgovány “. A vtedy ma to napadlo, ak vytvoriť parfém, tak teraz. Človek predsa vníma krásu nielen prostredníctvom zraku, ale vníma ju všetkými zmyslami. Ja som Milevku milovala už v dobe, kedy som ani len netušila, aká bude. Milovala som predstavu o nej a vôňa je podľa mňa rovnako neuchopiteľná, ako láska; „cítiť lásku, cítiť vôňu“.

Parfémy som komponovala s predstavou, aká by mohla byť moja dcéra. Chcela som, aby boli ženské a nežné, ale nie príliš sladké. Aby pozostávali z vôní, ktoré sú typicky slovenské, ako spomínaný orgován, či rozmarín. Aby boli zapamätateľné a osudové. Taká bola moja predstava. Keď som sa púšťala do projektu „parfém“, ani som len netušila, aký náročný proces ma ešte čaká, kým budem môcť ovoňať ten parfém, ktorý bol kdesi v mojich predstavách.

Ingrediencie tekutých zázrakov

Zložitosť a precíznosť postupov tejto alchýmie mi v celej svojej kráse poodhalil pán Haváč (parfumér) v čase, keď bola Milevka ešte v brušku. Presne si pamätám, ako som sedela v čarovnej miestnosti preplnenej drobnými fľaštičkami vôní a postupne privoniavala. Musím sa priznať, nebola to láska na prvý nádych. Chcelo to čas a umenie majstra Haváča, aby jednotlivé tóny zložil do akordov, ktoré vytvárajú dokonalý súlad vôní lahodiaci nosu, srdcu a duši.

Pokúsim sa vám načrtnúť akým spôsobom sa komponujú jednotlivé parfémy. Skladbu parfému tvoria tri časti – „hlava“, ktorej vôňa sa uvoľňuje prvé minúty po nanesení, na ňu nadväzuje „srdce“-substancie rozvíjajúce sa niekoľko najbližších hodín. Záverom tejto symfónie je „základ“ vône. Ten nás svojou prítomnosťou sprevádza nasledujúce dni.

C91A8247

Pripravené kompozície

 

Pre dokonalosť výsledného efektu je dôležité ukladanie jednotlivých tónov do akordov. Lepšie prepojenie štruktúry vône sa docieli niekoľkomesačným zrením, presne ako je to pri zretí vína.

C91A8334Počas tohto procesu sa jednotlivé vône miešajú nastávajú rôzne chemické procesy (pán Haváč hovoril niečo o molekulách, ale vtedy som sa zablokovala, pretože mi to pripomenulo hodiny chémie na strednej škole) až parfémy získajú svoju výslednú podobu.

Pri príprave parfémov Mileva sa využívali vône prevažne prírodného charakteru, čo im dodáva neopakovateľný finálny zážitok, keďže nikdy nenájdeme dve navlas rovnaké ingrediencie.

 parfemik2

NAPRÍKLAD RUŽA MÁ VIAC AKO 100 AKTÍVNYCH VONNÝCH LÁTOK, Z TOHO 10 KĽÚČOVÝCH. ZVYŠNÉ SA MENIA PODĽA TOHO AKÉ BOLO POČASIE, AKÝ BOL ROK VĎAKA TOMU JE KAŽDÁ RUŽIČKA JEDINEČNÝ PARFÉM PRÍRODY..”
– PÁN HAVÁČ

Vôňa Mileva Rose Gold je čistá a nežná, ľahká a nevinná. Vonia jarou, vôňou zeme po daždi a čerstvými kvetmi zo záhrady. Na druhej strane Mileva Light Ruby, ktorej základ vznikol už na prvom „ovoniavaní“ je kombináciou zmyselnosti a vášne, vzrušenia a mágie.

Obe spolu fungujú ako dva dokonalé protiklady a zároveň sa neskutočne dopĺňajú. Ak by ste si chceli skúsiť vytvoriť si predstavu o kompozícií parfémov Mileva, tak tu sú presné ingrediencie našej symfónie vôní.

 


Mileva Rose Gold: orgován, konvalinka, ruža, koriander, pivónia, broskyňa, levanduľa, vtáčie mlieko, vanilka, ambra, biele pižmo a santalové drevo.

 

Mileva Light Ruby: bergamot, zázvor, kašia, kardamón, jazmín, pomarančový kvet, sladký
pomaranč, broskyňa, kosatec, kadidlo, rozmarín, ihličie, koňak, céder, pačuli, pižmo, vanilka a bôb tonka (ten vonia ako čokoláda, mňam)